5 makkelijke stappen om te beginnen Facebook advertenties.

Leren is belangrijk, we doen het elke dag. Als ondernemer wil je natuurlijk zoveel mogelijk informatie verzamen om jouw bedrijf nog succesvoller te maken. Het is daarom belangrijk om alle informatie te filteren en enkel hetgeen dat jij nodig hebt op te slaan. Online marketing is lastig en makkelijk tegelijkertijd. Zodra je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt, is het hartstikke leuk!


In deze blog vertellen we meer over online marketing strategieën die je kunt volgen om het meest uit je online marketing campagnes te halen. Er zijn zoveel mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product, maar hoe bereik je hen?Aangezien Nederlanders gemiddeld zo'n 5 uur per dag op het internet doorbrengen, is dit een hele interessante manier om in contact te komen met je 'potentiele' klanten. Hierbij 5 stappen om te beginnen met online marketing!


Stap 1 - Aanmelden

Om te beginnen is het handig om een bedrijfsaccount aan te maken op de platformen die je wilt gaan gebruiken om je advertenties op te publiceren. We nemen als voorbeeld Instagram. Dit ligt redelijk ingewikkeld, aangezien je hiervoor een Facebook profiel én pagina nodig hebt om te kunnen adverteren. Facebook heeft enkele jaren geleden Instagram overgekocht en daarom delen zij nu hetzelfde advertentie systeem. Indien je dus wilt adverteren op Instagram heb je een Facebook Businessaccount nodig, die kun je hier aanmaken.

In bovenstaande grafiek kun je zien hoe belangrijk het is om rekening te houden met sociale media platformen als Facebook en YouTube.


Stap 2 - Definieer je doelgroep

Gebruik handige tools zoals 'doelgroepstatistieken' in de Facebook Business omgeving om inzicht te krijgen in het potentiële bereik. Hier heb je de mogelijkheid om doelgroepen samen te stellen die je vervolgens weer kunt gebruiken als je een advertentie opzet. Marketing Rocks heeft hierover een uitgebreide blog geschreven die je stap voor stapt meeneemt door het gehele process om jouw doelgroep te bepalen met Facebook's doelgroepstatistieken.

Om op een juiste manier je doelgroep te bepalen dien je na te denken over verschillende vragen. Waar bevinden mijn klanten zich? Welke leeftijd hebben mijn klanten? Waarin zouden mijn klanten geïnteresseerd zijn?

Door antwoord te geven op deze vragen wordt het een stuk makkelijker om met de Facebook doelgroepstatistieken een perfecte doelgroep te creëren. Je kunt met Facebook namelijk precies aangeven waarin jouw doelgroep geïnteresseerd moet zijn. Bijvoorbeeld is er een mogelijkheid om aan te geven dat je campagne enkel wordt getoond aan mensen die een bepaalde Facebook pagina leuk vinden. Hierdoor kun je heel gericht op mensen doelen.


Stap 3 - Opzetten van de campagne

Als je dit eenmaal hebt uitgezocht kun je je gaan focussen op het opzetten van de daadwerkelijke campagne. Denk hierbij aan de foto's die je gaat gebruiken in je advertenties. Zorg ervoor dat al het beeldmateriaal Copyright vrij is. Het is altijd het beste om zelf de foto's of video's te schieten, hiermee vermijd je gedoe en boetes.


Facebook Business is een overzichtelijk programma waarbij je bijna geen fouten kunt maken. De advertentie ontwerper neemt je mee door overzichtelijke stappen om je campagne op te zetten en die makkelijk te begrijpen zijn voor beginners. Stel je doelgroep in of gebruik degene die je in doelgroepstatistieken hebt gecreëerd en begin vervolgens met het uploaden van je advertentie foto/video.


Het is verstandig om goed na te denken over de call to action knop en de bijhorende titels en beschijving van de advertentie. Een saaie, foute of gekke call to action knop kan ervoor zorgen dat je advertentie slecht gaat presteren.

Als de bedrijfsprofielen zijn aangemaakt en de advertenties zijn ontwikkeld is het tijd om een pakkende tekst te bedenken voor de titel van je advertentie. Het moet je doelgroep aanspreken, bedenk daarom een opvallende quote. Natuurlijk zijn er meerdere redenen om een advertentie te plaatsen en hoeft de 'potentiele klant' niet altijd een actie uit te voeren. Zorg er in ieder geval voor dat je niet teveel tekst gebruikt, Facebook kan deze advertenties sneller afkeuren.


We hebben enkele belangrijke aspecten op een rijtje gezet waar je advertentie nog beter van wordt:

  1. Entertain de lezer met je advertentie, anders scrollen ze gelijk door.

  2. Gebruik niet teveel tekst in je foto's of video's, deze worden afgekeurd.

  3. Pas je advertenties aan voor verschillende vertoningsplekken.

  4. Zorg voor een pakkende en goedwerkende landing-page.

  5. Gebruik geen jargon, maar begrijpende taal.


Stap 4 - Publiceren

Oké, alles staat klaar. Loop de gehele advertentie nog één keer goed na om te kijken of je alles juist hebt ingevuld. Staat je totale budget goed ingesteld en heb je een juiste begin- en eindtijd opgegeven? Bovendien is het belangrijk dat je advertentie geen spellingsfouten bevat, check dat ook nog even goed!


Nu kun je de advertentie publiceren en zal Facebook deze eerst moeten goedkeuren voordat die getoond gaat worden op hun platform. Indien je advertentie wordt afgekeurd, raadpleeg dan dit artikel geschreven door Dewi Smeets en zorg ervoor dat je de fouten corrigeert en het opnieuw probeert.


Stap 5 - Analyseren

OP het moment dat je advertentie is goedgekeurd door Facebook ga je de prestaties analyseren. Ook hier heeft Facebook het overzichtelijk gemaakt en krijg je snel en simpel inzicht in de resultaten van je advertentie. Daarnaast bied Facebook de mogelijkheid om je advertentie bij te werken terwijl die actief is. Ook kun je op elk gewenst moment je advertentie pauzeren of stopzetten.


Mocht je hulp nodig hebben met dit proces of wil je het eigenlijk geheel uit handen geven, dan zijn wij daar om jou te helpen met veel plezier. Ben je nog niet zeker of je ons moet inschakelen? Dat is niet erg. Bel ons gerust voor meer informatie of om gewoon gezellig te kletsen!

Wij zijn verhuisd!