De beste manier om online jouw lokale doelgroep te bereiken.

Stel je bent de eigenaar van een workshopbedrijf in Maastricht en organiseert schilder workshops als teamuitje, kinderfeesten en voor andere gelegenheden. Je wilt graag meer bekendheid in de omgeving Maastricht en besluit hiervoor de mogelijkheden van online marketing te onderzoeken.


Er zijn enkele stappen die je zelf als lokale ondernemer kunt volgen om meer bekendheid te krijgen op het internet. Er zijn talloze mogelijkheden beschikbaar en duizenden mensen die je kunt bereiken, maar waar begin je?

Binnen de grenzen van Maastricht zijn ongeveer zo'n 60.000 tot 70.000 mensen die geïnteresseerd zijn in workshops. Via Facebook Doelgroepstatistieken kom je er snel achter hoeveel potentiele klanten er zich binnen een bepaald gebied bevinden. Om deze tool te kunnen gebruiken heb je een Facebook Business account nodig en daarvoor weer een Facebook Pagina. Het lijkt misschien veel moeite, maar het is zo gepiept!


Bepaal wie jouw doelgroep is en in welke dingen zij geïnteresseerd zijn. Vervolgens ga je dit beter onderzoeken met de tools die beschikbaar zijn zoals de Doelgroepstatistieken van Facebook Business. Als je dit hebt geanalyseerd ben je klaar om de advertentie te gaan ontwerpen, wat wil je vertellen? Denk eraan dat het belangrijk is om de lezer te boeien, hierdoor verklein je de kans dat ze door scrollen. Kies het juiste platform waar je jouw advertentie op gaat vertonen en publiceer vervolgens je campagne, klaar! Dit zijn natuurlijk even snel de stappen die je onderneemt om een lokale online marketing campagne op opzetten, maar in de praktijk kan het soms wat lastiger gaan. Ga op onderzoek uit, wees geduldig en lees goed, dan kan het alleen maar goed gaan!


In dit voorbeeld ga je dus voor lokale online marketing, omdat het weinig nut heeft om je te focussen op bedrijven en particulieren die zich buiten dit gebied bevinden. Het kan natuurlijk zijn dat mensen vanuit Roermond of Sittard een schilder workshop bij ons willen volgen, maar het is meer voor de hand liggend dat die personen zo'n workshop in hun eigen gebied zoeken. Lokale online marketing betekend dus eigenlijk dat je een campagne opzet via het internet en hierbij enkel op mensen doelt binnen een klein gebied.


Met programma's als Google Search Console en Facebook Business kun je veel waardevolle informatie verkrijgen die nodig zijn om je doelgroep op de juiste manier te bereiken. Mocht je niet goed weten hoe je dit precies moet aanpakken, dan mag je ons altijd een bericht sturen, wij helpen je met veel plezier!

Wij zijn verhuisd!